Vejledning

Jordbærben

Hvis du har bemærket mørke pletter på dine ben, som kan ligne små sorte prikker, somme tider er huden endda rød omkring dem, så er det hvad der kaldes for jordbærben. Udtrykket kommer fra det prikkede, rødlige eller udstenede udseende, der ligner jordbærrets overflade og frø.

Jordbærben

1.572,00 DKKLæs mere

Vejledningsoversigt

  Add a header to begin generating the table of contents

  Vejledning

  Hvad er jordbærben?

  Det er hårsækkene, eller forstørrede porer, der indeholder en blanding af olie, hår, bakterier og død hud. Når ovenstående udsættes for hårfjerning og luft vil især fedtstof og de døde hudceller oxideres og bliver mørkt. Det er altså bare din egen hud og dit eget fedtstof der er proppet til og blevet mørkt, og kan sammenlignes lidt med hudorme. 

  Hvorfor får jeg jordbærben?

  Der er flere forskellige forhold, der kan forårsage jordbærben. Alt fra gærsvamp til keratosis pilaris, hvoraf nogle kan overlappe hinanden. I denne vejledning vil jeg koncentrere mig om at behandle den mest hyppige type, nemlig den med de tilstoppede porer. Det er faktisk også den nemmeste at behandle. 

  De mest almindelige jordbærben kommer af irriteret hud. Irritation der kan komme efter:
  Tør hud, barbering, døde hudceller, bakterier, overproduktion af sebum.

  Det er rimelig normale ting, og derfor oplever de fleste også at en behandling af jordbærben er meget nem og overkommelig. 

  Fem ting du aldrig må gøre, hvis du vil undgå jordbærben

  • Barbere med en gammel skraber
  • Glemme en god og fed creme
  • Hårfjerning lige inden træning
  • Dele skrubbehandske eller skraber
  • Glemme at fjerne døde hudceller

  En gammel skraber er sløv og ikke mindst beskidt, derfor irriterer den hud og hårsække unødigt, og dette kan give jordbærben.

  En tør hud er stram og vil prøve at kompensere med en overproduktion af sebum (olie og fedt). Dette vil nemt give jordbærben. 

  Huden er mere udsat lige efter barbering, ligegyldigt hvordan hårene fjernes. Når du sveder kommer der endnu flere bakterier og irritation til hunden, og derfor ofte jordbærben. 

  Del aldrig dine redskaber til huden, du har din egen helt specielle bakterieflora, og den skal ikke forstyrres af en, der låner dine redskaber. 

  Døde hudceller har det med at sætte sig fast i porerne i huden, de kan tilstoppe porerne så sebum (olie og fedt), ikke flyder frit, og danner jordbærben. 

  4 nemme tip mod jordbærben

  • Fed salve om natten
  • Eksfolier huden jævnligt
  • Blid rens
  • Blid hårfjerning

  Hvis huden er gennemfedtet og fugtet, vil den ikke selv overproducere fedtstof. Ud over at huden er mere elastik og ser pænere ud, fjerner du også en stor grund til jordbærben. Når du har fjernet de de døde hudceller fra dine ben, vil du få en mere jævn farve, og du fjerner endda en af de store grunde til jordbærben. 

  Hvis du finder en rens som er mild nok til også at kunne bruges til barbering, så er du sikker på, at du ikke udtørrer og irriterer huden: to ting der begge kan give jordbærben. Ligegyldigt hvordan du fjerner hår, så gør det sikkert. Rens og udskift gammelt eller brugt materiale. Al sæbe og barberskum udtørrer. 

  Behandling af jordbærben – de her produkter skal du bruge

  Denne behandling kan du med fordel give dig selv 3-5 gange om ugen, hvis du har jordbærben.

  1. Cleansing Mask
  Al rens og barbering bør ske med Cleansing Mask.

  Ved rens vil den nænsomt trække de overskydende olier og fedtstof ud af porerne uden at udtørre huden, og den vil tilføre en masse vitaminer og mineraler til din hud. Den hjælper huden med at hele op, og er med til at give dig en jævn kulør.

  Ved barbering blander du Cleansing Mask til en tynd crememasse mellem dine våde hænder. Den sikrer, at du får barberet dig uden at skade huden unødigt, og den fjerner nænsomt tilstopninger i dine porer.

  2. Mint Scrub
  Tag et langt bad, så huden er godt fugtet og blød, og scrub herefter med Mint Scrub. Skyl benene med vand og brug ingen sæbe efterfølgende. Dup huden tør med et rent håndklæde. Tip: Sørg gerne for at scrubbe din hud dagen før hårfjerning.

  3. Repair Salve
  Varm Repair Salve op mellem hænderne og fordel det på begge ben. Huden må stadig gerne være blød og varm efter badet og olierne.

  Videre behandling

  Når dine jordbærben er blevet pæne, så kan du gå ned til at give behandlingen 1-3 gange om ugen.

  Her kan du også, hvis du synes Repair Salve er for fed, bytte den ud med Hand & Body Lotion og Mdh istedet:
  Tøm en pipettefuld Mdh ud i hånden og bland det sammen med min Hand & Body Lotion. Mdh vil ikke kun slå ned på de bakterier, der giver dig jordbærben – den vil også hæmme produktionen af sebum (fedt og olie). Sidst skal det nævnes, at Mdh opløser tilstopningerne i din hud, og eksfolierer huden nænsomt i løbet af dagen.

  Hvornår ser jeg forbedringer af mine jordbærben?

  Hvor hurtigt ser jeg forbedring af mine jordbærben? Det er svært at sige, da vi alle er forskellige, men de fleste ser store forandringer inden for en uge. 

  Behandlingen bør ske morgen og aften, ligesom du behandler huden i ansigtet for at få den mest optimale hud. Det er en rigtig god ide at gøre det samme med resten af huden, især hvis du har en lidelse eller irritation som jordbærben.

  For nogle mennesker afhjælpes jordbærben let. Forebyggelse og hjemmebehandling kan gå langt, så det er muligt med succes at fjerne jordbærben på egen hånd.

  For dem med tykkere kropshår, mørkere hudpigmentering og ekstra udfordringer i hårsækkene, kan jordbærben dog komme tilbage og være sværere at behandle. Hvis dette er tilfældet for dig, kan professionelle behandlingsmuligheder være din mest effektive mulighed for langvarig symptomlindring.

  Tilmeld nyhedsbrev

  Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om vores produkter og tips og artikler omkring hudpleje direkte til din indbakke.

  Nyhedsbrev

  KONTAKT

  Raz Skincare
  Amagertorv 27
  1160 København K
  (+45) 27 84 66 69
  [email protected]

  Åbningstider
  Mandag til fredag
  kl. 08:00 – 16:00
  Lørdag & søndag: Lukket