Raz’s guides for your skin

Geekiness, science and efficiency

Here are my guides, which I regularly update with new knowledge – and you can read about everything from acne and psoriasis to stretch marks and blackheads. My biggest wish is to help as many of you as possible at all. If you do not find an answer to your particular challenge, then you are always welcome to contact me.
final_retro6732_opt.jpg

Guide overview

  Add a header to begin generating the table of contents

  Guides

  I denne vejledning kan du blive meget klogere på hvad akne er, og hvordan du kan behandle det. Jeg har desuden samlet en pakke med de produkter, som jeg mener, at du skal bruge for at komme din akne til livs - se den under "akne behandling".
  Hvorfor får jeg rynker, hvorfor bliver min hud løs, hvorfor er huden ikke længere så ensartet? Ja vi bliver alle ældre, men vi vil så gerne holde alderdom og rynker fra døren. Vi føler os unge indeni, men tegnene udenpå er bare ikke de samme. Hvorfor bliver jeg gammel?
  I denne vejledning bliver du meget klogere på arvæv, og jeg fortæller dig også, hvad du kan gøre ved det. Jeg har samlet de produkter, jeg mener, at du skal bruge – og du kan finde en oversigt over hvilke, samt hvordan de skal bruges, nederst på denne side.
  Atopiske sygdomme er en fællesbetegnelse for eksem, allergi, astma, høfeber og atopiske eksemer i almindelighed. Sygdommene er de mest almindelige kroniske sygdomme hos børn. Det er en arvelig lidelse hvor den angrebne danner antistoffer mod ellers helt normale ting.
  Forstørrede porer er fordybninger i ansigtets hudoverflade, der indeholder en eller flere åbninger til kanalerne, der bærer sved og olie fra deres respektive kirtler, f.eks. talgkirtlerne der holder huden fugtet.
  Findes der noget værre end hænder der sprækker? Hver eneste gang man bøjer en finger og man mærker sårene sprække op. Når man står med madvare der svier og giver ubehag. Neglebånd der igen og igen sprækker og giver små sår. Heldigvis kan vi nemt gøre noget ved det.
  I denne vejledning kan du blive meget klogere på hvad hudorme/komedoner er, og hvad du kan gøre ved dem. Jeg har samlet de produkter, jeg mener, at du skal bruge for at komme af med dine hudorme – og du kan finde en oversigt over hvordan de skal bruges nederst på denne side.
  Hyperpigmentering, Overpigmentering Kloasme, Mørke pletter, Melasme eller Chloasma, kært barn har mange navne og mange stavemåder. I denne vejledning vil jeg prøve at komme rundt om emnet. Jeg ved det er langt og omstændigt, men jeg vil klæde dig på, så du selv bliver ekspert. Jeg vil ikke komme så meget ind på fregner (efelider) eller de hvide pletter som hedder vitiligo. Alt der omhandler modermærker eller nævus, vil jeg heller ikke komme ind på. Denne vejledning handler om de irriterende, mørke pletter, der oftest ses i ansigt og på hænder.
  Hvis du har bemærket mørke pletter på dine ben, som kan ligne små sorte prikker, somme tider er huden endda rød omkring dem, så er det hvad der kaldes for jordbærben. Udtrykket kommer fra det prikkede, rødlige eller udstenede udseende, der ligner jordbærrets overflade og frø.
  Små røde eller hudfarvede knopper på bagsiden af overarmene, yderst på lårene og somme tider i ansigtet. Keratosis Pilaris er tilstoppede hårsække, hårsække der er keratiniseret, har for mange døde hudceller og en hud der er uelastisk. Mikroskopisk viser der sig keratinpropper inde i hudens follikulære åbninger, altså de åbninger hvor hårstrået skal ud. Når håret vokser op og skal ud, sidder det fast i keratinen og trækker huden med. Dette giver så en top, som du kan se i huden. Så nemt kan det faktisk forklares.
  Periorbital, eller mere dansk, meget tynd hud omkring øjnene. Så tynd at du kan lukke øjnene og alligevel se om det er dag eller nat. Det er ikke kun øjenlågene der er tynde, det er huden under øjnene også, og derfor kan man se blodet, der fintmasket løber under huden. På grund af hudens sammensætning og årenes vægge, ses dette som en mørk farve. Det er altså hverken farligt eller forkert, det er bare dine blodårer.
  Irritationer omkring munden som kommer som små sår, skællende og røde udslæt. Ofte startende som små knopper. Området kan være kløende og der kan sagtens være pus i knopperne, men andre gange udvikler knopperne sig til åbne sår.
  Du kender psoriasis ved de røde, fortykkede, hævede, skællende, afgrænsede udbrud af pletter på større eller mindre dele af kroppens hud. Mange oplever at huden bliver tør, rødmer, kløer og svier. Senere sprækker huden ofte og der er direkte smerte og medfølger ofte åbne sår. Psoriasis kan have forskellig form og struktur, alt efter hvilken type psoriasis der er tale om. Mere om dette senere.
  Rosacea: Følelsen af strammende, varm, rød hud. Eller fortykkelse af huden omkring næsen, andre oplever rødmen og urenheder, nærmest som en teenage-hud. Der er flere typer af rosacea, jeg ønsker kun at give løsningerne, hjælpen på problemet, og kun på de typer der omhandler huden. Ikke den type der rammer øjnene.
  Skæl er en hudlidelse, der primært påvirker hovedbunden. Symptomerne inkluderer afskalning af flager af hud og undertiden let kløe. Det er ingenlunde farligt men kan resultere i sociale eller selvværdsproblemer, hvis man går og er ked af at man drysser. En mere alvorlig form for tilstanden, som inkluderer betændelse i huden, er kendt som seborrhoeisk dermatitis. Den vil jeg ikke behandle i denne artikel.
  Strækmærker opstår i læderhuden (dermis) - det elastiske midterste lag, der hjælper huden med at bevare sin form. Ingen strækmærker vil kunne dannes, så længe huden støttes af dermis. Udstrækning af huden spiller en større rolle - hvad angår, hvor strækmærkerne opstår, end i hvilken retning de løber. Strækning alene er ikke årsagen til strækmærker. Strækmærker kan dannes alle steder på kroppen. Men de områder, man ser angrebet mest, er selvfølgelig hvor strækninger i huden oftest sker, enten ved fedme, hurtigvoksning i puberteten, bodybuilding eller graviditet.
  Inden jeg fortæller dig om talgknopper, skal du nok lige vide hvad talgkirtler er. En talgkirtel er en lille olieproducerende kirtel, der sidder i din hud. Talgkirtler er almindeligvis knyttet til hårsækkene og frigiver et fedtstof, sebum, ind i follikularkanalen og derfra til overfladen af huden. Kirtlerne er fordelt over hele kroppen hvor der vokser hår. Det er altså alle steder med undtagelse af håndfladerne og fodsålerne. Du har flest i hovedbunden og ansigtet. Man kan lidt nemt sige at de holder hud og hårstrået fedtet og smidigt.